Waarom Gans & Bord?


Oogsten uit de natuur; van schade naar meerwaarde.

Nederland is van oudsher een overwinteringsgebied voor trekkende ganzen. Halverwege de 20e eeuw was de populatie zover afgenomen dat er nog maar 100.000 overwinterende ganzen waren, maar na het instellen van een jachtverbod eind 20ste eeuw nam de populatie  ganzen toe. In de winter zijn tegenwoordig zo'n 2,5 miljoen winterganzen in Nederland te vinden. Deze groeiende ganzenpopulatie is al jaren een groot probleem. Om de aantallen ganzen te reguleren en de overlast te beperken worden er nu weer ganzen geschoten.

De initiatiefnemers van Gans & Bord zijn partijen uit de voedselverwerkende keten, die gewend zijn om van vlees diverse mooie consumentenproducten te maken. Zij hebben in samenwerking met De Jagersvereniging provincie Friesland en de Provincie Fryslân gezocht naar een duurzame oplossing voor het ganzenprobleem.

Gans het meest veelzijdige stukje scharrelvlees !

Gans & Bord is een project waardoor de noodzakelijke regulering van de ganzenstand ook financieel en culinair aantrekkelijker gemaakt wordt. Friese jagers werken samen met poeliers om geschoten wilde ganzen te verwerken tot smakelijke vleesproducten. Vleesproducten die u in uw keuken makkelijk kunt bereiden!
De meest duurzame oplossing is om de ganzen zoveel mogelijk aan te bieden voor consumptie. De gans heeft een uitgesproken wildsmaak en leent zich uitstekend voor de verwerking tot biologische- en smaakvolle producten.


Wilde gans is echt ‘scharrelvlees’: puur natuur, zonder toevoegingen en met een echte natuurlijke wildsmaak. Wilde ganzen hebben een goed leven gehad. Ze hebben buiten geleefd en allerlei soorten voedsel gegeten. Het vlees van de wilde gans is dan ook, in vergelijking met tamme gans, zeer mager.

Wild Fries ganzenvlees 

- een bijzonder duurzaam streekproduct -


Mede mogelijk gemaakt door:

Volg ons op Facebook